wat ever

love may something...may nothing..

Thursday, August 7, 2008

ayam percik..idaman di bulan Ramadhan..=)


Bahan-bahan
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/t halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai
Cara Memasak
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

NOTA: Boleh ditukarkan ayam kepada ikan tetapi ikan tu tak perlu direbus dgn santan...cuma masakkan bahan kuah sehingga pekat. Ikan tu dibakarkan dan percikkan kuah tu saja dan bila menghidang..curahkan kuah keatas ikan.

Labels:

3 Comments:

Blogger ♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

Nak makan....
[salivate run down]....
I am hungry~
ewww....
I want...

August 26, 2008 at 10:21 PM  
Blogger saya nisa said...

kalo rajin masak ni..kalo nak cepat...chicken chop!=)

August 26, 2008 at 11:07 PM  
Blogger ♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

He3~
Go to cafe...
meet the uncle...
paksik...chicken chop satu...

alamak...
ada sizzling gak...
[pikir2]

August 26, 2008 at 11:19 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home