Meh buat kari ayam...susah jgk ek..=)
Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam (potong 12) 1 labu bawang besar(mayang nipis) 1 peket rempah penumis(kulit kayu manis,cengkih,bunga lawang dan buah pelaga,biji halba&sawi) 1 biji kelapa (perah jadikan 1 cawan santan pekat, 2 ½cawan santan cair) 2 keping asam keping 1 tangkai daun kari 3 biji ubi kentang (belah 2) Minyak untuk menumis | 15 tangkai cili kering 2 biji cili merah 6 bawang merah 3 ulas bawang putih 1 sudu makan ketumbar biji(disangai) 1 sudu makan jintan halus(disangai) 3 butir buah keras(panggang dahulu) 3cm halia 3cm kunyit hidup 1cm kayu manis (Semua bahan di atas dikisar halus) |
Cara: | |
Cuci ayam dan toskan. Tumis bawang besar, apabila kuning masukkan rempah penumis, daun kari, rempah yang dikisar halus dan tumis sehingga wangi. Masukkan ayam dan ubi kentang. Kacau sehingga mesra, masukkan garam, asam keping, serbuk perasa dan santan cair. Tutup periuk dan didihkan sehingga ayam lembut. Apabila ayam lembut, masukkan santan pekat. Kacau dan kecilkan api renih sehingga masak dan pekat. |
2 Comments:
kecur lidah tgk resepi kari ayam ni. tobat akan suruh wife masak kari waktu berbuka karang. I tot orang sabah kurang makan kari?
awaiting for milin goreng punya resepi. ada resepi buat umai?
haha...yup..agak kurang..banyak yg simple tapi sedap dimakan..=)
p/s:saya bukan sabahan..tumpang je cari ilmu...=)
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home